Ladderloos breien op DPN’s

Op youtube vond ik filmpjes (https://www.youtube.com/watch?v=nc6PR9r5aXs) en (https://youtu.be/OJJA8US-8H0, van Arne en Carlos) hoe je ladders kunt voorkomen in rondbreiwerk wat je maakt met dubbel puntige naalden (DPN’s) door als laatste steek die van de volgende naald te breien. Je breit de eerste 1 of 2 (bij rib) steken van de volgende naald met de vorige naald. Je krijgt dan inderdaad een laddervrij breiwerk. Een groot nadeel van deze methode vind ik dat je elke keer een losse naald over hebt, die dan meestal tussen mijn lippen verdwijnt. Niet echt fijn werken vind.

Daarom doe ik het andersom: laat de laatste steek op je naald staan, zet de volgende naald klaar, schuif je bijna lege naald door naar de andere kant, slip de laatste steek naar de nieuwe naald en dan ga je verder met breien.
Om het nog iets makkelijker te maken, brei je de voorlaatste steek (die in de volgende toer wordt doorgeschoven) van je naald met een tegengestelde (draad bovenlangs) omslag. Je weet dat de steek anders gebreid is omdat het linker pootje van de steek aan de voorkant van het werk staat ipv het rechter pootje. Steek de nieuwe naald vóór in de steek en brei hem gedraaid. Hij zal dan in de goede stand het breiwerk komen.
Een ander groot voordeel van deze methode is ook dat je naalden allemaal met het breiwerk verbonden blijven. Een klein nadeel: je kunt makkelijk vergeten om die ene losse steek ook te breien.

 

 

Andere tips die ik even niet wil vergeten:

Leg je DPN-breiwerk weg als je halverwege een naald bent, zo raak je minder makkelijk een naald kwijt

Probeer het werk over zo min mogelijk naalden te verdelen, dat scheelt je weer naaldwissels.