Tricot

Tricot steek heeft een hele gladde kant (v-tjes) en een hele hobbeltjes kant. Het wordt gevormd door op de ene toer recht en de andere toer averecht te breien.

De hier uitgelegde techniek is met name geschikt voor Continentaal uitgevoerd breiwerk. Dus voor degene die de draad vanuit de linkerhand gebruiken. Het maakt je bewegingen veel korter en gelijkmatiger. Arne en Carlos maken een hele ommezwaai om de draad/steek heen om een goede averechtse te krijgen. Hiermee is dit niet nodig.

Short english explanation below

In plat breiwerk

Vaak als we leren breien draaien we, bij het maken van de steken, de draad op verschillende manieren om de naald. Voor rechten achterop het werk onderlangs naar boven en bij averechten voorop het werk bovenlangs naar onderen. Waarom? In de volgende toer liggen de steken dan op dezelfde manier op de linker naald en dat kun je “makkelijk” uitleggen. Het resultaat is vaak wel dat in de gladde tricot dan meer verschil te zien is tussen de heen- en weergaande toeren.

Hier kun je wel wat aan doen. Zowel de rechte als de averechtse steken onderlangs om de naald leggen. Het resultaat is dan wel dat de steken op de andere kant iets anders om de naald liggen. De averechts te breien steek in de volgende toer ziet er vertrouwd uit, het pootje aan de voorkant van de naald zit rechts en loopt van rechtsonder naar linksboven:


Averechts onderlangs gebreidAfb. 1

Bij de rechtse steek (averecht in de vorige toer) is er wel iets veranderd, het pootje aan de voorkant van de naald zit links en loopt van rechtsboven naar linksonder.


Rechts te breien steekAfb. 2

Als je deze steek nu op de vertrouwde manier in zou steken (van links naar rechts door de voorste poot) dan zou je steek uiteindelijk gedraaid in je werk komen. Je tricot steek is niet meer zoals hij hoort te zijn:

Tricot met nette v-tjes

Allemaal nette v-tjes boven elkaar. Bij gedraaide rechten ligt 1 van de 2 pootjes onderaan over de andere heen. Hoe kun je nou voorkomen dat je steken gedraaid recht worden? Simpel: steek je naald midden van voren naar achter. Dit levert bij de meest gebruikte breimethoden juist een gedraaide rechte op maar nu dus niet.

 

Breien in de rondte

Wat dan bij breien in de rondte? De steken liggen omgekeerd aan de bovenste foto’s. Rechten zullen als de averechte van hierboven liggen en dus zoals je als gewend bent. Je kunt de rechten nu op dezelfde manier breien: Van links naast de steek naar rechts door het voorste lusje en onderlangs omhalen.

De averechte steek ligt op de naald als de rechte van hierboven. Om deze ook in de goede v-vorm in je breiwerk te krijgen moet je deze dan achterlangs insteken, van middenachter naar rechtsvoor en dan onderlangs omhalen. Als je het niet erg vindt dat de binnenkant van je breiwerk gedraaide steken krijgt, dan brei je die gewoon door de voorste lus van links naar rechts middenvoor. Maakt voor mijn gevoel qua snelheid ook niet veel uit, maar de omslag routine blijft in elk geval onderlangs.

 

Short in English:

Flat knitting

For continental knitters (left hand yarn handling, pickers) especially: wrap your yarn for both purl and knit stitch from below around the knitting needle. This makes your stitches more even and less intensive to create. In flat your knit-stitches (Afb. 2) look like they are wrong on the needle in the next round. Purl (Afb,1) is the same.

In the round

The purls and knits will be positioned opposite to the flat. So knits can be knitted like always, purls need to be picked up from the middleback to the right front. Both the wraps are also from below.