Haakwerk opzetten

Hoe kun je het best een bepaald type werk opzetten.

Recht

Haak een ketting van lossen. Als je de ketting bekijkt zul je zowel v-tjes als streepjes zien. De v-tjes zijn aan de kant van je handvat ontstaan, de streepjes aan de kant van je draad. Ik vind dat je de mooiste opzet krijgt als je je steken in de streepjes gaat bouwen. De onderkant (en straks de bovenkant) van je werk zien er dan hetzelfde uit.

v-tjes De lusjes
Zo zien de v-tjes aan de voorkant eruit. Zo zien de lusjes er aan de achterkant van de ketting uit.Hierin maak je de steken.

 

Cirkel

De cirkel wordt gebruikt voor Granny’s, ronde kleedjes en bij Amigurumi’s (Kleine knuffeltjes). Er zijn 2 mogelijkheden: met behulp van een magische cirkel of een ketting van lossen die met een halve vaste gesloten wordt.

Ovaal/rechthoek

Hiervoor gebruik ik een zelfbedachte manier. Maak een ketting met de helft van het benodigde aantal steken. Voeg hier voor stokjes nog 1 keer-losse aan toe. Markeer bij vasten de laatste losse en bij stokjes de een na laatste losse. Steek in het volgende streepje naast de markering en maak 1 steek en markeer ook deze. Haak nu tot het einde van de ketting terug in de gewenste steek.

Aan het einde maak je een ketting voor de resterende steken. Ga hetzelfde te werk als bij de 1e helft. Als je weer terug bent bij de allereerste losse sluit je de toer met 1 halve vaste.

Tags : , , , ,