Kabels haken

Kabel-voor

Ja, ook kabels haken is mogelijk. Maar het was wel een heel uitzoek werk om te komen tot de soepelheid die ik voor ogen had.

Mijn nichtje wilde een poncho met kabels. Voor haar zusje had ik er al 1 gemaakt met alleen stokjes en een meerdering middenvoor en -achter. Gehaakt met een dubbele dunne draad en haaknaald 5mm. Nu vond ik dat vrij los, maar voor de kabels ook maar met 5 begonnen. Vooral de ruimte tussen de kabels vond ik rommelig of te dik. Als je kabels breit dan wissel je rechten met averechten af. De averechten vallen wat naar binnen, waardoor de structuur van de rechten in de kabels mooi naar voren komt.
Daarom koos ik er in 1e instantie voor om de kabels met VPS te maken en de tussenruimte met APS. Je krijgt dan alleen lelijke ribbels te zien tussen je kabels en het wordt erg dik daar (=zwaar).

Na het diverse malen uitgehaald te hebben, tussendoor googlend voor aanvullende tips, ben ik op de volgende (steken) verhoudingen uitgekomen:

Haaknaald 7mm (zelfde garen!) en vasten tussen de kabels.

Zoals je ziet zijn het heen en weer gaande toeren. Op de heengaande toer (=zichtkant) haak je de stokjes waar de kabel zit en vasten tussen de kabels. Op de teruggaande toer haak je alleen maar vasten. Echter op 1/3 en 2/3 van de kabel pak je een steek op met een losse van de onderliggende vasten toer. Dan heb je niet van die “flappen” ertussen hangen en de gaten aan de voorkant worden wat kleiner.

kabel-achter

Kabels aan de achterkant

Kabels haken zonder patroon

Je kunt kabels redelijk makkelijk zonder patroon haken. In principe gaat in een vlecht/kabel elke keer bij een kruising de draad voorlangs óf achterlangs. In een 9S  brede vlecht zijn de middelste 3S altijd kruisend. Als je bij de laatste kruising stokjes 1-3 en 4-6 hebt gebruikt, dan zal je bij de volgende kruising stokjes 4-6 en 7-9 moeten gebruiken.

Kruisende toer

De niet gebruikte stokjes krijgen de gewone VPstokjes, de stokjes die achter komt te liggen worden met verlengde stokjes gemaakt en de stokjes die bovenop de kruising liggen worden met dubbele stokjes gemaakt. Door deze hogere stokjes blijven ze plat, trekken ze niet zo en komen op dezelfde hoogte uit als de vasten ernaast.

Tussenliggende toeren

Nadat er een gekruiste toer is gemaakt worden de volgende toeren: 1 toer vasten, 2x (1 toer VPS bij de kabels /rest vasten, 1 toer vasten).