Mijn sokbrei keuzes

Er zijn evenveel wegen die naar Rome leiden als manieren om sokken te breien.

Keuze 1: Van been naar teen of teen naar been

Keuze 2: Tenen: ShortRow (+2 per elke toer) of 4 meerderen per 2 toeren.

Keuze 3: hielflap, shortrow hiel, Fleegle hiel, Jojo

Keuze 4: Continentaal of English breien

Keuze 5: 5 dubbel punters (DPN), 1 gewone rondbreinaald of 1 van de 2 in combinatie met een korte (20 of 23 cm) rondbreinaald.

Keuze 6: Afhechten met breinaalden of met haaknaald

Je ziet het, maak je keuzes….

Uit deze keuzes heb ik de volgende gedaan:

  1. Teen naar been: de voet vind ik het lastigste, hij kan maar klaar zijn. De opzet zorgt voor een mooiere afwerking als met minderen. 
  2. 4 meerderen per toer: Hierdoor wordt de teen wat meer afgerond, 2 aan elke zijkant. Neem hiervoor het draadje op de naald wat tussen de 2 steken loopt. Steek de linker naald van achter naar voren en haal hem naar boven. Brei deze “steek” zoals je hem normaal zou breien. Dit is best strak en dus wat gehannes, zeker in het begin! Je kunt ook een draad bovenlangs om je naald leggen in de eerste toer en dan gedraaid recht breien in de volgende. Dit is ook heel makkelijk te onthouden: Zit er geen lusje, dan lusje maken. Is er een lusje dan lusje breien. Door de draad bovenlangs te leggen kun je hem ook iets strakker krijgen en sluit de steek goed aan in de rest van het breiwerk.
  3. Fleegle hiel in combinatie met nep-hielflap: ik vind de hielflap heel mooi maar de fleegle hiel is een fijne manier van bouwen. De nep-hielflap heb ik gemaakt door een andere structuur te maken
    Update aug. 2019: Toch maar lekker een hollandse hiel. Deze is makkelijker met een hoge wreef te verwerken en ik vind ze lekkerder zitten.
  4. Continentaal (of Duits, Russisch, Noors) breien: geen omslagen waarbij je het werk los moet laten , maar elke keer de draad oppikken door de lus heen. Voor averecht moet ik hier nog wel steeds aan wennen, want je moet je linkerhand iets kantelen om de lus goed om de naald te houden. Rechten breien gaat echt al een heel stuk vlotter. De aanhouder wint, oefening baart kunst en zo….
    Zorg ervoor dat je steken redelijk dicht bij de naaldpunten zitten en dat je werkdraad niet te straks wordt gehouden. Je steekt op normale manier in en draait de naald om de werkdraad. Haal hem door de lus naar voren.
    Update aug. 2019: Inmiddels helemaal vertrouwd met continentaal :D. De averechten brei ik nu ook op de onderlangs omslaan manier. Hierdoor worden mijn steken gelijkmatiger en zijn heel snel te breien. Ze komen hier bij rondbreien omgekeerd op de naald te zitten. Zie ook Tricotsteek..Hoe dan?
  5. Gewone rondbreinaald in combi met 20 cm rondbreinaald:
    Voor het teenstuk opzetten is de lange (min. 80cm) rondbreinaald (of evt. 5DPN’s) noodzakelijk. Het draadje van de 20 is te kort om dubbel te vouwen en te lang om met 12 steken te beginnen. Het voordeel van DPN is dat je draad altijd dezelfde lus-grootte krijgt. Met een rondbreinaald kan je overgang iets los gaan zitten. Dit los je op door de eerste (2) steken, na een naaldwissel, iets strakker aan te trekken. Probeer een naald te vinden met een niet al te stugge kabel. Deze draait namelijk nog wel eens vervelend, waardoor het vasthouden van je breiwerk niet fijn is.
    De techniek is te vinden onder de naam Magic Loop (niet te verwarren met Magic Ring die bij haken wordt gebruikt!)
    Wisselen van naalden: Draai je werk. Trek nu aan de kabel die gebreid moet gaan worden, dan is nog goed zichtbaar welke het is en creëer je ruimte om de naald met de net gebreide steken door te kunnen trekken naar rechts. Zet je volgende steken goed op de naald en ga verder met breien.
    Ga je, na de teenopzet, verder met 20 cm naalden heb je het voordeel dat je snel door kunt gaan. Geen naalden-wissel meer. Wil je straks je teen zijkanten mooi in lijn hebben met je hieldeel is het wel aan te raden om markers te gebruiken op deze lijn. Nadeel van de 20cm is dat je niet makkelijk kunt passen. De meeste voeten hebben meer dan 20 cm voetomtrek nodig. Verzeker je dus dat je steekverhouding accuraat is.
    Het leuke van de lange rondbreinaald is dat je in principe 2 sokken tegelijk kunt breien. Dit scheelt je de helft aan naaldwisselingen. En ze worden allebei even lang.
  6. Afhechten met Jeny extremely bind off (het filmpje is van Tii Casa Knitting) hiermee maak je een mooie rekbare rand.

 

Dit zijn mijn redenen om voor de diverse technieken te kiezen. Het is en blijft uit proberen wat jou het beste ligt en het meest aansprekende resultaat geeft

 

Ik heb nog wat mooie uitleg filmpjes gevonden via Huis, tuin en keuken 

Deel 1: Het opzetten van de steken vanaf de teen.
Deel 2: Het meerderen van de steken voor de teen.
Deel 3: De hiel, eerste helft.
Deel 4: De hiel, tweede helft
Deel 5: De hiel, laatste rij 
Deel 6: Boord elastisch afwerken
Tags : ,