Naald, enkele draad en knoopje

Ik heb inmiddels heel wat jaartjes naaiervaring op mijn naam staan maar een maandje geleden kwam ik toch twee tips tegen die het naaien met de hand weer wat makkelijker hebben gemaakt.

Begin in elk geval met de naald door het oog van de naald te rijgen.

  1. Voorkomen dat de draad elke keer uit glipt:

 image-20160905_131034

Weef de naald een paar keer door het begin van de draad en trek hem helemaal door, tot dat hij glad om je draad zit.

Je hebt nu een lus die je makkelijk kunt vergroten/verkleinen. Mocht er toch iets fout gaan dan maak je de lus zo klein mogelijk en knipt dicht bij de naald door. Je verliest dan maar een klein stukje garen.

2. Knoopje in de draad leggen

Leg het einde van de draad vanaf de oogkant naar de punt.

  image-20160905_131221Hier zit al een knoopje in de draad, maar dan kun je zien hoe je hem naast de naald moet leggen.

Wikkel de draad een paar keer om de naald en trek de naald dan door de wikkelingen heen. De wikkelingen schuiven mooi om de draad en aan het einde zetten ze zich vast. Als ik dat rollend over mijn vingers deed ging het zeer regelmatig verkeerd en eindigde ik met niets.