Tenen: de allerlaatste toer en afhechten

Nee , deze toer wordt niet echt gebreid, maar met een kitchener/grafting steek en een gewone naald met oog dicht gemaasd. Als je een paar extra stapjes maakt dan voorkom je voor 90% oortjes aan je teenpunten: wat langer doorgaan met minderen, wat steken strakker aantrekken en werken zonder een “setup” actie zoals wel vaak in uitleggen wordt gebruikt.

Sok-teen gegraft

Ik ga ervan uit dat:

  • je teveel steken over hebt om deze met 1 draad bij elkaar te binden, dus meer dan 8;
  • je een even aantal steken hebt;
  • een bandteen hebt gebreid.

Leg het voetdeel plat neer: zool en instep duidelijk voor/achter oftewel onder/boven. Knip je draad op ong. 2x de omtrek van je steken, draai hem gewoon losjes om je laatste steken heen.

Begin met het plaatsten van markers:

  • 1 in de eerste van de 2e helft van je laatste toer;
  • 1 om je werkdraad;
  • 4 om de laatste keer te minderen, dus de 2e en 3e samen op je bovenvoet en zool, en op de 2e en 3e vanaf het einde van de bovenvoet en de zool. Je behandelt deze dan als 1 steek.

Doe de draad door de oog van je wolnaald en werk als volgt:

  1. Op de voornaald: haal de 1e steek knit-wise af en dan purl-wise door de volgende steek en op de naald laten. Zorg dat je draad onder de naalden blijft en trek hem enigszins aan.
  2. Op de achternaald: haal de 1e steek purl-wise af en dan knit-wise door de volgende steek en op de naald laten. Zorg dat je draad onder de naalden blijft en trek je draad enigszins aan.

Knit-wise: naald van links naar rechts door de steek, purl-wise naald van rechts naar links door de steek.
De afhaal manier is hetzelfde als de steek die je ziet, een rechte (=knit) knitwise afhalen en een averechte (=purl) purlwise afhalen.

Herhaal deze 2 stappen totdat alle steken verwerkt zijn.

Stop een stop-ei of stop-paddestoel of iets dergelijks in je teen en plaats je laatste steken er mooi glad overheen. Verwijder de markers van de minderingen. Trek nu eerst nog een keertje de laatste helft van je gebreide steken een beetje aan en dan nog een keer je gemaasde steken, zodat ze mooi gevormd worden.

Steek de draad naar de binnenkant en werk hem af.

Afhechten

Ga in een schuine lijn door de draden heen. Steek hem er echt middendoor. Doe dit totaal 3x heen en weer. Na elke lijn een klein beetje oprekken. Door het steeds heen en weer gaan kan de draad zichzelf niet loswrikken. Knip hem op ong. 1 cm na de laatste doorhaling af. Het zit toch aan de binnenkant en zo kan je indien nodig zien waar je hebt afgewerkt.

Fiesta Feet sokken Klaar

Tags : , , , , ,