Breien met de draad op je linkerhand

Ik heb laaang geleden leren breien van mijn moeder. Zij breide op lange rechte pennen die door de arm ondersteund werden. Dit is zeker bij zwaar/groot werk wel handig. Je hoeft niet het gewicht met alleen je handen te tillen. De draad wordt om de rechter hand gelegd en steken moeten gevormd worden door de draad om de naald te leggen. Het werk wordt dus elke keer los gelaten.

Mijn oma heeft ook heel veel gebreid: truien, vesten, knuffels en vast nog veel meer. Zij breide heel anders: de draad om de linker hand en de steken werden gevormd door met de naald de draad op te pikken en naar voren te halen. Deze vorm staat bekend als Continentaal, Duits, Noors, Russisch breien.

Het kostte me wat doorzettingsvermogen, maar uiteindelijk is het me gelukt om ook die manier van breien onder de knie te krijgen. De bewegingen zijn veel rustiger. Zeker met sokken breien een echte uitkomst.

Tags : , , , , ,